Seringen in geuren en kleuren

Seringen in geuren en kleuren

In de tuin bloeit de sering doorgaans pas in mei, maar er zijn seringenkwekers die de struik voor kunnen trekken. Bloeiende en geurende seringen zijn nu al als snijbloem verkrijgbaar.

Trekheester in trek
Kopers over de hele wereld zijn dol op de elegante en fris geurende bloemtrossen. In Nederland worden ze voor een belangrijk deel geteeld door kleine familiebedrijven op (ei)landjes veengrond rond Aalsmeer. Door de ligging aan open water is er sprake van minder strenge nachtvorst. De zogenoemde trekheesters worden uitgestoken en naar de kas getransporteerd, waar ze in circa drie weken tijd in bloei worden getrokken. Na de oogst van de bloemen gaan de planten weer naar buiten, de grond in.

In de tuin
De sering mag niet ontbreken in een romantische tuin of boerentuin. De struik is familie van de olijf en groeit oorspronkelijk in Zuidoost-Europa. Er zijn verschillende gekweekte rassen met witte, roze, paarse of violette bloemen. De bekendste sering is Syringa vulgaris, die vijf meter hoog kan worden. Daarnaast zijn er dwergseringen die circa een meter hoog worden, ideaal voor in een kuip of een kleine tuin. De verschillende soorten zijn ook op stam verkrijgbaar. U kunt de struik het hele jaar door planten, mits het niet vriest. De sering houdt van een lichte, beschutte en droge standplaats. Geef in het vroege voorjaar een handje mest. Knip de uitgebloeide takken terug. Snoei eventueel in november; laat daarbij de jonge scheuten die vorig jaar zijn gevormd zitten. Op deze jonge scheuten gaat de sering volgend jaar weer bloeien.

In de vaas
Doe in het water van het boeket seringen speciale heestervoeding. Meng de seringen eventueel met soortgenoten zoals Viburnum, Forsythia, Prunus en amandel, of met rozen. Alleen die zijn tegen het voedsel bestand. Gebruik bij voorkeur een glazen vaas, zodat u het waterpeil makkelijk in de gaten kunt houden, want de bloeiende takken verbruiken veel water. Zet de seringen nooit in een zinken emmer, omdat de speciale voeding het metaal aantast en het water vervolgens vervuild raakt. Gaan de seringen slap gaan hangen voordat ze uitgebloeid zijn? Snijd vijf centimeter van de onderkant van de takken af, geef nieuw water met voeding en zet ze een tijdje in een koele ruimte. Dan komen ze weer helemaal bij en bloeien ze vrolijk verder.

Volg jij ons al?

Altijd op de hoogte zijn van de laatste Daniëls nieuwtjes en hipste trends?

Volg ons dan ook op;